16/10/14

ΔΕΠ-Υ: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα


 
Ο όρος «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα» (ΔΕΠ-Υ) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στη νηπιακή ηλικία, αλλά συνήθως επιμένει στο χρόνο και μπορεί να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:
 • Υπερβολική κινητική δραστηριότητα (υπερκινητικότητα), 
 • Δυσκολίες στην εστίαση της προσοχής (απροσεξία
 • Προβλήματα στον έλεγχο των παρορμήσεων (παρορμητικότητα).  

Το παιδί ή ο ενήλικας που πάσχει από ΔΕΠ-Υ μπορεί να:
 • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε ένα έργο ή μια δραστηριότητα
 • Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει ένα έργο ή εύκολα περνά από τη μια δραστηριότητα σε άλλη
 • Δυσκολεύεται να εστιάσει την προσοχή του σε οδηγίες και σε λεπτομέρειες
 • Χάνει ή ξεχνά πράγματα
 • Διασπάται εύκολα
 • Κάνει λάθη απροσεξίας
 • Δυσκολεύεται να οργανώσει τις δραστηριότητές του 
 • Είναι ανυπόμονος, δεν περιμένει τη σειρά του και διακόπτει τους άλλους
 • Βιάζεται να απαντήσει, ακόμα κι αν η ερώτηση δεν έχει ολοκληρωθεί
 • Δεν μπορεί να παραμείνει στην ίδια θέση, παίζει ή κουνά τα χέρια και τα πόδια του
 • Νιώθει ανησυχία
 • Μιλά πολύ και δεν μπορεί να κάνει κάτι ήσυχα
Στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι δυσκολίες αυτές επηρεάζουν αρνητικά την προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον και την ανταπόκριση στις μαθησιακές απαιτήσεις. Συχνά η ΔΕΠ-Υ συνυπάρχει με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος, κακή διάθεση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Συνήθως, με την πάροδο της ηλικίας η υπερκινητικότητα μειώνεται. Όμως, μπορεί να επιμένουν τα συμπτώματα της απροσεξίας και της παρορμητικότητας. Έτσι, οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ ενδέχεται να δυσκολεύονται σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, έλεγχος παρορμήσεων

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ΔΕΠ-Υ αποτελεί μια πραγματική πρόκληση τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς, καθώς υπολογίζεται ότι 4-7% του μαθητικού πληθυσμού πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Στην περίπτωση του ενήλικου πληθυσμού το ποσοστό υπολογίζεται σε 4%. 

Μπορείτε να διαβάσετε μέρος από τη διάλεξη του Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες 

Ο Dr. Tuckman ξεκίνησε τη διάλεξη του λέγοντας ότι: «Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα…» 

Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι πίσω από τη διάγνωση υπάρχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που παρά τις δυσκολίες τους προσπαθούν για το καλύτερο. Στην περίπτωση της ΔΕΠ-Υ πολλές γνωστές προσωπικότητες έχουν αναφερθεί δημόσια στις δυσκολίες τους.
 Michael Phelps
O χρυσός ολυμπιονίκης Michael Phelps στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας διαγνώστηκε με ΔΕΠ-Υ και έλαβε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος. Όταν σε ηλικία 13 ετών αποφάσισε να σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή, η δασκάλα του δεν πίστευε ότι θα κατάφερνε κάτι στη ζωή του καθώς δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του στη σχολική τάξη και του ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε για πολύ ώρα.

Ο Michael Phelps βρήκε λύση για την εκτόνωση της απίστευτης ενέργειας του στην κολύμβηση. Αποφασισμένος ο ίδιος να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να ελέγξει τη συμπεριφορά του και για να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι δημιουργικό, έγινε ο αθλητής που κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια στην ίδια διοργάνωση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε συνέντευξη που έδωσε είπε: «Το μυαλό σου είναι το ισχυρότερο φάρμακο…Μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα αν πιστέψεις ότι μπορείς και ότι το θέλεις».

Επιπλέον, από τη μελέτη της ζωής και του έργου διάσημων προσωπικοτήτων φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν ότι κατάφεραν στην κυριολεξία να μεγαλουργήσουν παρά το γεγονός ότι εμφάνιζαν αρκετά από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί επίσης να συνδέεται με τη δημιουργικότητα, με την προϋπόθεση ότι το άτομο με ΔΕΠ-Υ εστιάζει την προσοχή και την ενέργειά του σε κάτι που το ενδιαφέρει ιδιαίτερα. 
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε  την έρευνα του καθηγητή Michael Fitzgerald  ΔΕΠ-Υ και δημιουργικότητα 

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου η ADHD Hellas (Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠ-Υ) διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Διάσπαση Προσοχής: Μια συνεχής πρόκληση» με τη συμμετοχή πολύ γνωστών ειδικών στον τομέα αυτό. Οι ομιλίες και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. 
Αφισα gr
Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα

Το μεγάλωμα ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ είναι πράγματι απαιτητικό για τους γονείς. Ωστόσο, θέλουμε να θυμίσουμε ότι, αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πιστέψουν στις ικανότητές του και θα το υποστηρίξουν ώστε να ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει τις ικανότητες και τα ταλέντα του. Κλείνοντας, σας προτείνουμε να διαβάσετε το κείμενο με τίτλο: Η Θετική στάση για παιδιά με ΔΕΠΥ

Φωτεινή Λέκκα,
Ψυχολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου