29/10/14

Λογική συνέπεια και πράξη…
Στο περιβάλλον της οικογένειας, προκειμένου να υπάρξει ομαλή συμβίωση, συνεργασία και συλλογικότητα, είναι απαραίτητοι κάποιοι «κανόνες» που έχουν τη μορφή «λογικών συνεπειών» ως προς τις πράξεις και τις συμπεριφορές των μελών της. Η «λογική συνέπεια» δίνει την ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Η τακτική της «λογικής συνέπειας» εφαρμόζεται όταν οι συνέπειες συνδέονται με μία πράξη και όταν οι άλλοι δεν παρεμβαίνουν για να την αποτρέψουν.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να εφαρμόσουμε τις «λογικές συνέπειες» στους έφηβους

1. Διακρίνετε πρώτα το στόχο της αρνητικής συμπεριφοράς του έφηβου.
- Όταν ο έφηβος επιζητά την προσοχή διερευνήστε ποιος είναι ο λόγος.
- Όταν επιζητά τη δύναμη, αφήστε τον να δοκιμάσει τη λογική συνέπεια και να μείνει χωρίς «αντίπαλο» ακούγοντάς τον και ζητώντας τη γνώμη και τη βοήθειά του.
- Όταν δείχνει ανικανότητα είναι προτιμότερο να δίνετε ενθάρρυνση συγκεντρώνοντας την προσοχή σας σε αυτά που μπορεί να κάνει.
2. Προσπαθήστε να βελτιώσετε τη σχέση σας με τον έφηβο μέσω της εμπιστοσύνης, του αμοιβαίου σεβασμού και της ενθάρρυνσης.
3. Ξεχωρίστε ποιος έχει το πρόβλημα. Όταν το έχει ο έφηβος είναι προτιμότερο να δεχτεί τις συνέπειες της πράξης ή της επιλογής του, στηρίζοντάς τον όμως  συναισθηματικά, ανεξάρτητα από την αρνητική συμπεριφορά του.
4. Δώστε επιλογή. Είναι σημαντικό να δίνετε εναλλακτικές λύσεις ώστε οι έφηβοι να εκπαιδευτούν στη λήψη αποφάσεων. Από τις επιλογές που του προτείνετε, οποιαδήποτε κι αν πάρει, να είστε έτοιμοι να τη δεχτείτε
5. Προσπαθήστε να του δίνετε ευκαιρίες για να βελτιώνει την αρνητική συμπεριφορά του. Εφαρμόζοντας τις λογικές συνέπειες, να είστε σταθεροί στην απόφασή σας, δίνοντάς του την ευκαιρία να αλλάξει στο μέλλον αυτή τη συμπεριφορά αποκτώντας ωριμότητα και υπευθυνότητα.
6. Διαλέξτε με προσοχή τα λόγια σας. Αποφεύγετε ηθικές και υποτιμητικές εκφράσεις.
7. Διαπραγματευτείτε τις συνέπειες, όταν αυτό είναι δυνατό. Οι έφηβοι είναι πιο πρόθυμοι να δεσμευτούν σε συμφωνίες και συνέπειες, όταν έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι σε αυτές. 
8. Σιγουρευτείτε ότι οι συνέπειες είναι λογικά συνδεδεμένες με την αρνητική συμπεριφορά, ώστε ο έφηβος να μην τις εκλάβει ως τιμωρία.Τι να αποφεύγετε όταν εφαρμόζετε τις λογικές συνέπειες.

- Να είστε συνεπείς. Η συμπεριφορά σας να έχει συνέπεια και σταθερότητα διότι αυτό δημιουργεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη του νέου προς εσάς.
- Να είστε σίγουροι. Τα παιδιά σας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους δείχνοντάς τους ότι μπορούν να τις διαχειριστούν χωρίς υποτίμηση και προστασία από εσάς. Αυτό που χρειάζονται είναι η αγάπη και η αποδοχή σας.
- Να αποφεύγετε το κήρυγμα. Αντικαταστήστε τα λόγια με πράξεις όταν ο έφηβος συμπεριφέρεται άσχημα. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάει κανείς όταν κανείς δεν τον ακούει.
- Να διαλέγετε την κατάλληλη στιγμή για συζήτηση. Όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, η επικοινωνία μπορεί να πληγώσει τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν και να μην επέλθει «συμφωνία»
- Να αποφεύγετε τις συνέπειες όταν είστε θυμωμένος διότι ο έφηβος μπορεί να τις εκλάβει ως τιμωρία, προσέχοντας την επιλογή των λέξεων, τον τόνο της φωνής, τις κινήσεις, τις εκφράσεις και τη γλώσσα του σώματος.
- Να αποφεύγετε την τιμωρία με σκοπό τον έλεγχο. Εξετάστε τα δικά σας συναισθήματα και σκεφτείτε τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πράξης για εσάς και για τον έφηβο.
- Να ξεχωρίζετε τη συμπεριφορά από το πρόσωπο που την εμφανίζει. Εάν πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τη συμπεριφορά από το πρόσωπο που την εμφανίζει, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς που θα τον συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή του.


Διονυσία Μακρυνόρη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου