7/10/14

Διεθνές συνέδριο «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια»


Όπως κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, έτσι και φέτος γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια» είναι το θέμα της για τη φετινή χρονιά μετά από ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH). Το Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 9 – 11 Οκτωβρίου 2014 στην Αίγλη Ζαππείου ενώ ο κεντρικός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. 

Σχετικά με τη σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια, σοβαρή ψυχική νόσος, η οποία επηρεάζει σε σοβαρό βαθμό την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί παραγωγικά. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν αυτή τη στιγμή ενώ η συγκεκριμένη νόσος είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Η πρόληψη μελλοντικών υποτροπών αποτελεί κρίσιμο στόχο της θεραπείας και υπάρχουν περιθώρια για την αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο, ώστε να μπορούν να ζουν με παραγωγικό τρόπο και καλή ποιότητα ζωής.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες σημαντικών Ελλήνων και ξένων, ειδικών στο θέμα, επιστημόνων, καθώς και ομιλίες συγγενών και φροντιστών ασθενών. Θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που θα αναπτυχθούν είναι τα ακόλουθα: «Θεραπεία της σχιζοφρένειας στο γυναικείο πληθυσμό», «η αντίληψη του χρόνου στη σχιζοφρένεια», «οικογένειες με ένα μέλος τους με σχιζοφρένεια», «ζώντας με τη σχιζοφρένεια όταν δεν είσαι σχιζοφρενής» κ.α. Στο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται επιπλέον ένα συμπόσιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κάθε ομιλητής (από ένα σύνολο 20 ομιλητών) θα αναπτύξει από τη δική του σκοπιά (ασθενής, συγγενής, γιατρός, κλπ.) μέσα σε 5 λεπτά το θέμα «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια»

Ο προσομοιωτής σχιζοφρένειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, από τις 10.30 έως και τις 21.30, θα φιλοξενηθεί στην Αίγλη Ζαππείου, ο προσομοιωτής σχιζοφρένειας. Κάθε διαδρομή μέσω του προσομοιωτή αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία, ακολουθώντας τα βήματα ενός ατόμου με σχιζοφρένεια μέσα στην καθημερινότητά του. Χρησιμοποιώντας surround ήχο, βίντεο 3D και κίνηση, καθιστά δυνατό για τον επισκέπτη, που είναι εγγεγραμμένος στο Συνέδριο, να βιώσει τις συνέπειες των ακουστικών και οπτικών ψευδαισθήσεων. 

Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου