15/12/14

«Προσφορά: Η καλύτερη ψυχοθεραπεία»


«Το να προσφέρουμε είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία». Με αυτά τα λόγια η Κική Λεγάκι υποστηρίζει τη δύναμη της προσφοράς στους συνανθρώπους μας. Το 2013 η 12χρονη κόρη της Φωτεινή διαγνώστηκε ότι πάσχει από μια σπάνια μορφή λεμφώματος και χρειαζόταν μεταμόσχευση μυαλού των οστών. Μετά τη θεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να παραμείνουν για ένα σχεδόν χρόνο, η μητέρα της Φωτεινής αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να μείνει αδρανής μετά από αυτή την εμπειρία. 

«Είπα πως αυτό που έζησα δεν μπορώ να το κρύψω, έπρεπε να το βγάλω προς τα έξω…να το φωνάξω. Όχι για να θρηνήσω, όχι για να πω τον πόνο μου, αλλά για να βρω τρόπο, με μια χαρούμενη ενέργεια, να μαζέψουμε δότες μυελού των οστών και να βοηθήσω όσο μπορώ στο να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία άνθρωποι σαν τη Φωτεινή μου». 

Έτσι δημιούργησε από το Facebook την ομάδα "Be my Hero"(«Γίνε ο ήρωάς μου!») η οποία στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού για τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών. 

«Στόχος του “Be My Hero” δεν είναι τα παιδιά ασθενείς. Αυτά τα παιδιά είναι ήδη ήρωες. Ήρωες είναι οι εθελοντές, που σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους, που σκέφτονται πως μπορούν να γίνουν χρήσιμοι…Είναι ευλογία το να προσφέρεις». (τα αποσπάσματα είναι από τη συνέντευξή της στο περιοδικό People)

Αυτή είναι μια από τις πολλές εμπειρίες που αποδεικνύουν ότι η προσφορά βοήθειας είναι μια διαδικασία αυτοθεραπευτική. 

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η εθελοντική προσφορά βοήθειας:

  • Συνδέει τους ανθρώπους με την κοινότητα
  • Ενισχύει τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων και φιλικών σχέσεων 
  • Ενδυναμώνει την προσωπική ταυτότητα και την αυτοεκτίμηση
  • Διαμορφώνει μια αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή 
  • Δημιουργεί μια θετική οπτική για τη ζωή και το μέλλον 
  • Λειτουργεί προστατευτικά στο άγχος και την κατάθλιψη, μειώνοντας την κοινωνική απομόνωση, έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εμφάνισή τους.   

Οι μέρες των γιορτών είναι μια περίοδος που συνηθίζουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος διοργανώνει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος. 

Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε και να κάνετε την προσφορά βοήθειας έναν από τους σημαντικότερους στόχους σας για τη νέα χρονιά. 

Καλές γιορτές!
Φωτεινή Λέκκα,
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου