16/2/15

Η απελευθέρωση της μεταμφίεσης...Το κυριότερο γνώρισμα των Απόκρεων, που ξεκινούν από την αρχαιότητα και διατηρούνται έως σήμερα, είναι το μασκάρεμα και η μεταμφίεση. Στόχος αυτού του γνωρίσματος είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να παρέμβει, να καθορίσει και να ξορκίσει τα εξωτερικά γεγονότα καθώς η μεταμφίεση έχει μορφή «μαγική»

Η μεταμφίεση λειτουργεί με μορφή κάθαρσης δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να απελευθερώσουν και να εκφράσουν τις εσωτερικές τους αλήθειες. Μέσω της μεταμφίεσης οι άνθρωποι επικοινωνούν και απελευθερώνουν κρυμμένες σκέψεις και επιθυμίες και απαλλάσσονται από φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα. 
Η μεταμφίεση βοηθά τον ενήλικα να αποδεσμευτεί από κοινωνικούς ρόλους και να εκφράσει μία άλλη πλευρά του εαυτού του, απελευθερώνοντας την παιδικότητά του και τον αυθορμητισμό του. 
Η μεταμφίεση για κάποιους ανθρώπους δεν έχει μόνο τη μορφή κάθαρσης και απελευθέρωσης αλλά και απειλής για την κοινωνική τους εικόνα και την προσωπική τους ταυτότητα, επειδή είναι εγκλωβισμένοι σε ρόλους ελέγχου του εαυτού τους και εξουσίας του περιβάλλοντος. 

Οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα, διατηρούν ακόμα τα έθιμα των Απόκρεων δίνοντας τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο στους ανθρώπους, μέσω της συμμετοχής τους στην ομάδα και της κοινωνικής συλλογικότητας, να εκφράσουν κοινωνικές δυσκολίες, προσωπικά αδιέξοδα και οικονομικά προβλήματα, έχοντας ως στόχο να ξορκίσουν, να καυτηριάσουν και να διακωμωδήσουν τα κακώς κείμενα της προσωπικής και κοινωνικής τους ζωής.   

Το γαϊτανάκι ως ένα παραδοσιακό έθιμο το οποίο συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και χαρακτηρίζεται για το χρώμα, το κέφι, τη χαρά και το ρυθμό, βοηθά τους ανθρώπους, μέσα από την ομάδα, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να απελευθερώσουν το σώμα τους, να επικοινωνήσουν και να ξεφαντώσουν

Καλές απόκριες!
Να περάσετε όμορφα!
Διονυσία Μακρυνόρη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου