23/4/15

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου...


Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO το 1995 στο Παρίσι, ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. Οι ρίζες αυτής της παγκόσμιας γιορτής του βιβλίου βρίσκονται στην Καταλονία στην Ισπανία, όπου στις 23 Απριλίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε πελάτη που αγοράζει ένα βιβλίο. Σκοπός της είναι η ενθάρρυνση όλων και ιδιαίτερα των νέων, να ανακαλύψουν τη χαρά και τη μοναδική εμπειρία της ανάγνωσης.

Ένα λογοτεχνικό κείμενο διαβάζεται και ταυτόχρονα βιώνεται, καθώς η ανάγνωση απαιτεί την ενεργό νοητική συμμετοχή και τη δημιουργική σκέψη του αναγνώστη. Όταν διαβάζουμε αισθανόμαστε μία ψυχική ένταση την οποία απολαμβάνουμε με ασφάλεια και εκφορτίζουμε μέσω της ιστορίας. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανάγνωση κλασικών έργων ποίησης και λογοτεχνίας μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για το νου και την ψυχή μας. Μάλιστα όσο πιο απαιτητικά είναι τα αναγνώσματα – υψηλή γλώσσα έκφρασης, προτάσεις με δύσκολη σύνταξη και με βαθιά νοήματα – τόσο πιο έντονη φαίνεται να είναι η δραστηριότητα στον εγκέφαλο και τα οφέλη που προκύπτουν. Ιδιαίτερα η ανάγνωση έργων ποίησης φαίνεται να τονώνει σημαντικά τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο μεταξύ άλλων σχετίζεται με την αυτοβιογραφική μνήμη, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να στοχαστεί ξανά για τις δικές του παρελθούσες εμπειρίες.

Άλλα οφέλη της ανάγνωσης είναι:
 • η ενίσχυση των μηχανισμών ανάπτυξης της προσωπικότητας του αναγνώστη,
 • η ανάπτυξη πολύτιμων νοητικών και συναισθηματικών ικανοτήτων,
 • η δημιουργία νέων συνδέσεων των νευρώνων του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση νέων σκέψεων και νοητικών σχημάτων,
 • η αύξηση της δημιουργικότητας,
 • η ενίσχυση της αναπαράστασης και της προβολής στο μέλλον,
 • η τόνωση της προσοχής και της συγκέντρωσης,
 • η καλλιέργεια της ικανότητας στοχασμού και αυτοπαρατήρησης,
 • η ενθάρρυνση της ενδοσκόπησης,
 • η ανάλυση και επεξεργασία των ψυχικών συναισθημάτων,
 • η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, ενσυναίσθησης και κατανόησης της οπτικής γωνίας και συναισθηματικής κατάστασης των άλλων,
 • η ανάπτυξη υγιέστερων διαπροσωπικών σχέσεων.

Ένα λογοτεχνικό κείμενο μας «δανείζει» τη δομή για να σκιαγραφήσουμε και να κατανοήσουμε την πραγματικότητά μας και βοηθά στη νοηματοδότηση των εμπειριών της ζωής μας. Ο αναγνώστης εισχωρεί στο ασυνείδητό του, ανακαλύπτει τα προσωπικά του μοτίβα και αποφασίζει αν θα επιλέξει να ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία έκφρασης κι ερμηνείας στο μέλλον. Το «εγώ» του αναγνώστη ταυτίζεται με τα «εγώ» των ηρώων καθώς αυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και μεταξύ τους και μέσω αυτής της ταύτισης αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει παρόμοιες, στην προσωπική του ζωή, καταστάσεις, διακινείται συναισθηματικά και παίρνει θέση στην ιστορία, ανακαλύπτοντας δικές του κρυμμένες πτυχές, σκέψεις και συναισθήματα.

Οι συγγραφείς βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν εσωτερικές συγκρούσεις, και άλλες ιδιαίτερες εμπειρίες της ανθρώπινης ζωής και με αυτό τον τρόπο μας φέρνουν πιο κοντά στον εαυτό μας, προσφέροντάς μας το χάρτη για ένα εσωτερικό ταξίδι στην κατανόηση και επεξεργασία της δικής μας πραγματικότητας.

Και μία εκδήλωση...

Απόψε στις 20.30, οι Εκδόσεις Γαβριηλίδη (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά, μία γιορτή από κοινού με το περιοδικό  Sol Latino και το κέντρο ισπανικής, πορτογαλικής και καταλανικής γλώσσας Abanico. Φέτος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα, τιμάται ο νομπελίστας μεξικανός ποιητής Οκτάβιο Πας.

Η γιορτή περιλαμβάνει μία εισαγωγή από τον Pere Romero Puig στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και την ιστορία της, ανάγνωση αποσπασμάτων του έργου του Πας στα ελληνικά και στα ισπανικά, από διπλωμάτες, καθηγητές, ηθοποιούς, συγγραφείς και φίλους της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας και μουσική από DJ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου