6/4/15

Το Πάσχα στον αστερισμό της οικογένειας
Το Πάσχα είναι η γιορτή με έντονο θρησκευτικό συμβολισμό.
Είναι η γιορτή της φύσης, της οικογένειας και της αγάπης.
Είναι η γιορτή για όλη την οικογένεια.

Το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και τα έθιμα που τη συνοδεύουν, με κορύφωση την Κυριακή του Πάσχα, δίνουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει τη μετάβαση από τη μία συναισθηματική κατάσταση στην άλλη. 
Επίσης, η αναγέννηση της φύσης και ο ερχομός της Άνοιξης ενισχύει και βοηθά συναισθηματικά τον άνθρωπο σ’ αυτή τη μετάβαση.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα οδηγούν τον άνθρωπο να αναπολύσει αναμνήσεις και εικόνες, να αναβιώσει συναισθήματα και να θυμηθεί πρόσωπα της οικογένειάς του. Αυτή η αναδρομή πολλές φορές έχει και χαρακτήρα νοσταλγικό. 

Τα έθιμα και οι παραδόσεις ενδυναμώνουν τις οικογενειακές σχέσεις δίνοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της αγάπης, μεταδίδοντας μηνύματα και πληροφορίες για την «ιστορία» της οικογένειας. Το Πασχαλινό τραπέζι, με τα κόκκινα αυγά, τα χαρούμενα και ζωηρά χρώματα, γίνεται σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης, ενώνοντας όλες τις ηλικίες και καθορίζοντας πολλές φορές τους ρόλους και τα όρια του κάθε μέλους της. Το Πασχαλινό γεύμα διακινεί συναισθήματα, μεταφέρει πληροφορίες και τιμά πρόσωπα της οικογένειας που έχουν «φύγει» αλλά η παρουσία τους είναι αισθητή μέσα από την καταγραφή μίας ιστορίας, ενός αστείου οικογενειακού περιστατικού ή μίας αγαπημένης συνταγής της γιαγιάς.

Τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας, μέσω της συνέπειας και της σταθερότητας των οικογενειακών παραδόσεων, κατανοούν τον κύκλο της οικογενειακής ζωής, ο οποίος θα τα βοηθήσει στη συναισθηματική ωριμότητα και κοινωνική τους ανάπτυξη. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά πολλές φορές αντιδρούν στις οικογενειακές δραστηριότητες, οι οποίες όμως λειτουργούν λυτρωτικά στη συναισθηματική τους αμφιθυμία και γίνονται σταθερό σημείο αναφοράς για το μέλλον τους.

Για τους γονείς οι τελετουργικές οικογενειακές παραδόσεις δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης αλλά και της ευχαρίστησης ότι είναι ενεργοί και δραστήριοι, προσφέροντας και μεταβιβάζοντάς αυτά τα οποία έχουν μάθει από τις προηγούμενες στις επόμενες γενιές. 

Για τα ηλικιωμένα άτομα οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα έθιμα δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης, της αναγνώρισης, της ηρεμίας και της ασφάλειας για όσα έχουν προσφέρει στις νεότερες γενιές, καταθέτοντας τη σοφία και την εμπειρία της ζωής τους και συμβάλλοντας με την παρουσία τους στη διατήρηση των οικογενειακών δεσμών ώστε να υπάρξει μία συνέχεια και προοπτική της οικογένειας.


Για τον άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας, είναι σημαντικό να νιώθει ότι ανήκει σε μία οικογένεια που έχει το δικό της ξεχωριστό «χαρακτήρα» και τη δική της «ιστορία». Το Πάσχα αποτελεί μία αφορμή για οικογενειακές συναντήσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνδέουν με γαλήνη και αποδοχή το παρελθόν με το παρόν, συνεχίζοντας δημιουργικά, με αισιοδοξία και αγάπη τον κύκλο της ζωής τους προς το μέλλον.  


Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα 
συντροφιά με τους ανθρώπους της καρδιάς σας!


Διονυσία Μακρυνόρη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου