12/5/15

Διεθνής ημέρα μουσείων 2015Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου τους στη σύγχρονη κοινωνία. Για τον εορτασμό τους, κάθε χρόνο επιλέγεται ένα συγκεκριμένο θέμα. Έτσι και φέτος έχει επιλεγεί το θέμα «Μουσεία για μία κοινωνία με προοπτικές» με στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών και να ευαισθητοποιήσει μέσω των μουσείων τους πολίτες να οραματιστούν ένα άλλο πρότυπο λιγότερο καταναλωτικό. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Η συμμετοχή των μουσείων στη Διεθνή γιορτή συνεχώς μεγαλώνει. Το 2014 περισσότερα από 35.000 μουσεία παγκοσμίως σε πάνω από 140 χώρες συμμετείχαν στους εορτασμούς.

Πληροφορίες για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων δείτε εδώ και για την Ελλάδα εδώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

1. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τον δικό του πρωτότυπο τρόπο. Με αφορμή το μήνυμα του φετινού εορτασμού «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», καλεί τους μικρούς καλλιτέχνες να δράσουν. Συνεργάζεται δημιουργικά με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που είναι το τιμώμενο για το 2015 από το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), δημιουργώντας μία μοναδική έκθεση και εικαστικά εργαστήρια. Οι παλαιοί απόφοιτοι των εικαστικών εργαστηρίων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, μεταδίδουν τις γνώσεις τους στη νέα γενιά μικρών καλλιτεχνών, δημιουργώντας μία «ζωγραφική αλυσίδα» που συνεχίζεται διαχρονικά εδώ και 20 χρόνια.


Κυριακή 17 Μαΐου, 10.30-12.00 & 12.30-14.00
«Δύο γενιές αφήνουν τα αποτυπώματά τους»
Εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά 3-6 ετών στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης
Οι γονείς παραμένουν μαζί με τα παιδιά τους, έχουν την επίβλεψή τους και ζωγραφίζουν μαζί τους.
Δυνατότητα συμμετοχής 35 ατόμων σε κάθε εργαστήριο.

Δευτέρα 18 Μαΐου, 19.00 έως Κυριακή 24 Μαΐου
«Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους».
Εγκαίνια έκθεσης στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών 6-10 ετών, που συμμετέχουν στα 8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, με έμπνευση αυτό το μοναδικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας. Καθημερινά 10.00-20.00

Κυριακή 24 Μαΐου, 10.00-12.00
Υπαίθρια 20’ εργαστήρια ζωγραφικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών.
Για παιδιά 5-8 ετών μαζί με τους γονείς τους: 10.00-10.20 / 11.00-11.20
Για παιδιά 9-13 ετών μαζί με τους γονείς τους: 10.30-10.50 / 11.30-11.50
Οι γονείς παραμένουν μαζί με τα παιδιά τους, έχουν την επίβλεψή τους και ζωγραφίζουν μαζί τους.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης,

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Περσεφόνης και Πειραιώς, Αθήνα
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Ημερομηνία: 17 - 24 Μαΐου 2015
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: τηλ. 210 34 75535 - www.technopolis-athens.com
Τηλ.  210 3312 621, 210 3312 750 - www.childrensartmuseum.gr


2. Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη διοργανώνει εργαστήριο για τα παιδιά τα οποία σε ρόλο μελλοντικών εξερευνητών θα κατασκευάσουν μία εξ ολοκλήρου δική τους έμπνευσης τρισδιάστατη «κιβωτό» που περιέχει μικρά δείγματα από τη ζωή και τον πολιτισμό μας στη γη και που θα θέλαμε να ανακαλύψει ο εξερευνητής του μέλλοντος. Τα παιδιά ερευνούν, διερωτώνται, επικεντρώνονται και εστιάζουν στο πώς λειτουργούν τα οικοσυστήματα, γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν έργα πολιτισμού και πώς θα τους άρεσε να είναι ο κόσμος τους στο μέλλον.


Πληροφορίες
Ημερομηνία: Κυριακή 17 Μαίου 2015
Ώρες: 12.00 – 13.30
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας


3. Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο, με τίτλο «Τοy Stories» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση που έχει ξεκινήσει ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου. Η έκθεση που απευθύνεται σε  όλες τις ηλικίες, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στο χρόνο ή παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται παιχνίδια από άσημους κατασκευαστές που αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο, ή παιχνίδια κατασκευασμένα στο χέρι από ευτελή υλικά που όμως διατηρούνται σε άρτια κατάσταση. Με αφορμή την έκθεση «Τοy Stories», ο «Ελληνικός Κόσμος» θα οργανώσει επίσης μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις ώστε να προβληθεί το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι και να ενημερωθούν οι γονείς για τρόπους επιλογής παιχνιδιών των παιδιών τους, ενώ θα υπάρξουν και αφιερώματα σε ιδιαίτερες κατηγορίες παιχνιδιών.

Πληροφορίες
Ώρες: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30
           Παρασκευή 09:00-20:00
           Σάββατο 11:00-16:00
           Κυριακή 10:00-18:00 
Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 212 254 0444 


Πέρα από την ενδεικτική αναφορά στις παραπάνω εκδηλώσεις, στις 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.Το ημερολόγιο των δωρεάν επισκέψεων στα Μουσεία της χώρας

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου:
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

Άλλες ημερομηνίες:
Το τελευταίο Σαββ/κο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 
Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου
Οι επίσημες αργίες


Εσύ σε ποιο μουσείο θα γιορτάσεις φέτος;

Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου