5/6/15

13η Γιορτή Εθελοντισμού
Ο εθελοντισμός: «ο έρωτας του ερασιτέχνη, η συνέπεια του επαγγελματία, η πειθαρχία του στρατιώτη και η ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου»

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά και η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (1999) ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις με πληθώρα εθελοντικών δράσεων και κύρια πεδία εφαρμογής το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες

Ο εθελοντισμός αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Μπορεί να θεωρηθεί ως ακτιβισμός, ως άμισθη εργασία, ως αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου ή ως συνδυασμός αυτών των στοιχείων.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ;

 • Γιατί αναπτύσσω νέες δεξιότητες.
 • Γιατί μαθαίνω να δουλεύεις ως μέλος μίας ομάδας.
 • Γιατί μαθαίνω να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω.
 • Γιατί γνωρίζω ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.
 • Γιατί παρατηρώ πώς γίνεται ο συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων.
 • Γιατί εργάζομαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
 • Γιατί διευρύνω τις γνώσεις μου.
 • Γιατί εξασκούμαι σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές μου ή τα χόμπυ μου.
 • Γιατί κατανοώ καλύτερα τους συμπολίτες μου.
 • Γιατί έρχομαι σε επαφή με χώρους που μπορεί να μην γνωρίζω από πριν.
 • Γιατί ο εθελοντισμός δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας καθώς ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά μου. 

Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλύτερα. Εάν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά σου, την προσωπικότητά σου και το πρόγραμμά σου. Μία ευκαιρία γι’ αυτό προσφέρει η 13η Γιορτή Εθελοντισμού.Με το μήνυμα «Ο εθελοντισμός είναι μία ζωή με ένταση και ρυθμό!», 40 εθελοντικοί οργανισμοί με τους εκατοντάδες εθελοντές τους μας προσκαλούν για 13η συνεχή χρονιά σε μία ανοιχτή γιορτή για τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, από τις 10.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ., στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο (έναντι ΗΣΑΠ). Η Γιορτή Εθελοντισμού είναι ανοιχτή σε όλους! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο των εθελοντικών οργανισμών, από τους ίδιους τους εθελοντές αλλά και μέσω ενημερωτικού υλικού. Κατά τη διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπως διαδραστικά παιχνίδια, μουσικά δρώμενα, θέατρο δρόμου κλπ. 

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πλήρες πρόγραμμα της γιορτής κοιτάξτε εδώ.

Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου