17/9/15

Παγκόσμια Ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ 2015H νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Με τον όρο άνοια περιγράφεται η παθολογική κατάσταση της προοδευτικής έκπτωσης των νοητικών και εκτελεστικών λειτουργιών (π.χ. της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, έκφρασης του προφορικού λόγου, της ικανότητας μάθησης, της κρίσης και διαταραχές σε καθημερινές δραστηριότητες κ.α.). Συχνά στους ασθενείς παρουσιάζονται προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και ψυχολογικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις, παραγνωρίσεις, ανησυχία, επιθετικότητα, κατάθλιψη κ.α. 

Η άνοια είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες και συγκεκριμένα αφορά το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 ετών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους μεγαλύτερους των 85 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι σημαντική, καθώς αυτή επηρεάζει τόσο τον ασθενή, όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον, που καλείται να αναλάβει το βάρος της φροντίδας, βιώνοντας συχνά συναισθήματα θυμού, ντροπής, ενοχών και πένθους. Ειδικότερα η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον. 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ  (21 Σεπτεμβρίου) η Εταιρεία νόσου Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με  το Κέντρο Ημέρας IASIS, τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ‘Ακτιος και με τη συμβολή των Δήμων Αθηναίων, Αμαρουσίου, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Αγ. Βαρβάρας και Ν. Ιωνίας  διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις: 

 Δωρεάν τεστ μνήμης - Tετάρτη 16 έως και Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
Ειδικευμένοι επιστήμονες θα πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, χωρίς διάγνωση άνοιας,  στα παρακάτω σημεία σε όλη την Αθήνα: 

Αμπελοκήπους: Πανόρμου & Βαθέως 25, 2ος όροφος, Κέντρο Ημέρας Alzheimer 
Παγκράτι: Μ. Μουσούρου 89, Μετς, Κέντρο Ημέρας Alzheimer 
Μαρούσι: Ζήνωνος Ελεάτου 8, πίσω από το ΙΑΣΩ, Κέντρο Ημέρας Alzheimer 
Ηλιούπολη: Αγ. Κωνσταντίνου 7, Πολυδύναμο ΚΑΠΗ, Κέντρο Ημέρας Alzheimer 
Αγ. Παρασκευή: Ηπείρου 17, ΜΦΗ Άκτιος
Αγ. Βαρβάρα: Καλαντζάκου 7, Α ΚΑΠΗ
N. Ιωνία: Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας
Περιστέρι: Αχαϊάς 4 & Απολλωνίας, Α’  ΚΑΠΗ Ανθούπολης
Κολωνός: Αίμωνος 9, Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς 
Γλυφάδα: Κριμαίας 73, Αγ. Τρύφωνας, Κέντρο Ημέρας IASIS
Βάρη:  Λ. Βάρης 156, ΜΦΗ Άκτιος Οδηγός      

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, τηλ. 9011 40 41 51 
Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.   ♦   Ενημερωτικές ομιλίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ για το ευρύ κοινό με θέμα «Η νόσος Aλτσχάιμερ μας αφορά όλους»
Oμιλήτρια: Π. Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος.  
  • Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015, Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας, Πατριάρχου Ιωακείμ 4, ώρα 18:30 
  • Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015, Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Περιστερίου, Καραθεοδωρή & Εθνικής Αντιστάσεως, ώρα 18:30.
  • Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, Μ. Αντύπα & Ελ. Βενιζέλου,  ώρα 19:00.
Έλενα Σάρλη
Ανθούλα Σωμαρίπα
Κοινωνικοί Λειτουργοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου