9/9/15

Το πρώτο κουδούνι...Η έναρξη της σχολικής ηλικίας είναι ένα ορόσημο που συχνά αναμένεται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά από γονείς και παιδιά αλλά και με πολλά κλάματα και αβεβαιότητα για το καινούριο και άγνωστο που έρχεται. Για τα παιδιά η κύρια πηγή ανησυχίας είναι πως δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για το τι να περιμένουν. Έχουν περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μαθαίνοντας τους κανόνες και τη ρουτίνα της οικογενειακής ζωής και δεν είναι εξοικειωμένα ακόμα με τους νέους κανόνες και τη ρουτίνα της σχολικής ζωής. Για τους γονείς η κύρια πηγή του άγχους αποχωρισμού είναι η ανησυχία τους ότι το παιδί τους θα αισθανθεί ότι εγκαταλείπεται.

Πολλές μητέρες όταν η πρώτη αντίδραση του παιδιού τους στην τάξη είναι αρνητική, το παίρνουν αμέσως σπίτι. Αυτή η τακτική δεν βοηθά το παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματά του, χωρίς να αποφεύγει τις δυσκολίες. Η συνέπεια είναι το κλειδί για να γίνει το σχολείο μέρος της ρουτίνας του παιδιού. Για παράδειγμα, το ότι θα συναντιέστε μία συγκεκριμένη ώρα έξω από το σχολείο στο τέλος της ημέρας, παρέχει στο παιδί μία αίσθηση προσμονής και ασφάλειας και ενισχύεται η εμπιστοσύνη του προς εσάς. 

Πώς να προετοιμάσω το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

 • Ενημερώστε το παιδί σας για το πρόγραμμά του. Πείτε του τι ώρα ξεκινά το σχολείο και τι ώρα τελειώνει, διαβεβαιώστε το ότι θα το περιμένετε έξω από το σχολείο.
 • Ρωτήστε το για τα συναισθήματά του ως προς την έναρξη του σχολείου, τόσο για τον ενθουσιασμό του όσο και για τις ανησυχίες του. Εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά να είναι λίγο αγχωμένα την πρώτη μέρα του σχολείου.
 • Επισκεφθείτε μαζί του την τάξη και γνωρίστε τον/τη δάσκαλο/δασκάλα του πριν αρχίσει επίσημα το σχολείο. Ενημερώστε τον/την, σε περίπτωση που το παιδί δυσκολεύεται, ώστε να βοηθήσει προς την ομαλή του ένταξη στην τάξη.
 • Δείξτε στο παιδί τις θετικές πλευρές του σχολείου, π.χ. ότι θα διασκεδάζει, θα μάθει πολλά καινούρια πράγματα, θα κάνει νέους φίλους, κλπ.
 • Φροντίστε το παιδί να έχει γνωρίσει ένα συμμαθητή του από πριν ώστε να νιώθει οικεία με κάποιον ήδη από την πρώτη ημέρα.
 • Αναζητήστε εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσε να συμμετέχει το παιδί σας ώστε να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα.
 • Διαβεβαιώστε το ότι αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, θα είστε κοντά του για να το λύσετε μαζί.
 • Αποφύγετε να συγκρίνετε την αντίδρασή του με αυτή άλλων παιδιών. 
 • Αποφύγετε να το ξεγελάσετε και να εξαφανιστείτε κρυφά από την τάξη νομίζοντας ότι δε θα αντιληφθεί την αποχώρησή σας. Είναι προτιμότερο να αποχωρήσετε αφού το ενημερώσετε ότι θα επιστρέψετε την καθορισμένη ώρα, παρόλο που εκείνο ακόμα κλαίει, παρά να εξαφανιστείτε οπότε θα νιώσει ακόμα πιο φοβισμένο. 
 • Δώστε του τον απαραίτητο χρόνο και χώρο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί. 
 • Να είστε σύντομοι και τρυφεροί πριν το αποχωριστείτε. Οι παρατεταμένοι αποχωρισμοί προκαλούν περισσότερο στρες τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας. Το παιδί συνήθως ηρεμεί εντός μερικών λεπτών μετά την αναχώρησή σας.
 • Αντισταθείτε στις επισκέψεις – εκπλήξεις. Από τη στιγμή που αφήσατε το παιδί στο σχολείο, αντισταθείτε στον πειρασμό να επιστρέψετε και να τσεκάρετε πώς είναι ή να τηλεφωνείτε τακτικά στο σχολείο.
 • Προσπαθήστε να παραμείνετε όσο πιο ήρεμοι γίνεται ώστε να μην μεταφέρετε στο παιδί την αίσθηση ότι δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση. Δοκιμάστε να του πείτε πράγματα όπως «ξέρω ότι είσαι αναστατωμένος/η και αυτό είναι φυσιολογικό αλλά θα δεις ότι θα το διασκεδάσεις και θα σου αρέσει», «ξέρω ότι θα ήθελες να μείνω αλλά πρέπει να πάω στο σπίτι. Θα σε συναντήσω αργότερα».

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η αντίδρασή σας κατά την επιστροφή του παιδιού από την πρώτη του μέρα. Ακούστε τι έχει να σας πει, για το πώς βίωσε αυτή τη νέα εμπειρία, για τους φίλους που γνώρισε, τη δασκάλα του κλπ. Φτιάξτε το αγαπημένο του φαγητό και γλυκό και γιορτάστε όλοι μαζί την πρώτη μέρα στο σχολείο!Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου