21/10/15

Ζευγάρι και στρες


Αποτέλεσμα εικόνας για couples paintings

Σε περιόδους έντονων προκλήσεων, η συντροφική σχέση θα μπορούσε να αποτελεί το καταφύγιο στο οποίο τα μέλη του ζευγαριού βρίσκουν υποστήριξη, παρηγοριά και ανακούφιση. Μία καλή συντροφική σχέση μπορεί να γίνει το στήριγμα προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες και να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες, οι οποίες επηρεάζουν τη μεταξύ τους σχέση.

Παράγοντες που προκαλούν στρες σε ένα ζευγάρι είναι:

 • Προβλήματα στην εργασία 
 • Οικονομικές δυσκολίες 
 • Προβλήματα με τα παιδιά
 • Προβλήματα υγείας και ασθένειες
 • Καθημερινές υποχρεώσεις και καταμερισμός ευθυνών
 • Δυσκολίες στην επικοινωνία και συγκρούσεις

Πώς μπορεί να προστατευθεί μια σχέση σε περιόδους έντονου στρες: 
 • Αποφύγετε τα αρνητικά συμπεράσματα: Αν συμβαίνει κάτι πάνω στο οποίο δεν έχετε έλεγχο, μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα περιμένοντας ότι θα συμβεί το χειρότερο. Αν ο ένας αντιμετωπίζει δυσκολίες στη δουλεία του ή έχει χάσει τη δουλειά του, δεν βοηθά αν ο άλλος να σκέφτεται ότι θα συμβεί το χειρότερο (π.χ. ότι θα χάσουν το σπίτι). Αντί να εστιάζετε την προσοχή σας σε όλες τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, συζητήστε με το σύντροφό σας τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. 
 • Αποφύγετε την αρνητική κριτική, την απόδοση ευθυνών και την πρόκληση ενοχών: Η εκτόξευση κατηγοριών και η πρόκληση ενοχών είναι καταστροφικά για μια σχέση και πάντα οδηγούν ένα ζευγάρι στην απομάκρυνση. Η συστηματική απόδοση ευθυνών στους άλλους, εμποδίζει την αναγνώριση της ατομικής συμμετοχής στη δημιουργία ή τη διαιώνιση ενός προβλήματος και, κυρίως, αποτρέπει τη διάθεση συνεργασίας για την επίλυσή του. 
 • Μην αγνοείτε τις ανησυχίες του συντρόφου σας: Αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στη σχέση σας, είναι καλύτερα να ακούσετε τις ανησυχίες του συντρόφου σας, παρά να αισθανθείτε απειλή και να αμυνθείτε. Σκεφτείτε ότι οι ανησυχίες του, αφορούν τη μεταξύ σας σχέση, επομένως είναι και για δικό σας καλό να τις επιλύσετε. 
 • Σεβαστείτε τα συναισθήματα του άλλου: Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν στο στρες με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ένας άντρας μπορεί να σκεφτεί ότι η σύντροφός του δίνει πολύ μεγάλη συναισθηματική βαρύτητα στο δυσάρεστο ή στρεσογόνο γεγονός. Μια γυναίκα μπορεί να σκεφτεί ότι ο σύντροφός της αγνοεί ή υποβαθμίζει τη σημασία του προβλήματος. Αποδεχτείτε ότι όλοι εκφράζουμε τις ανησυχίες μας με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, η δική σας αντίδραση δεν είναι απαραίτητα σωστή. Είναι απλώς διαφορετική. 
 • Προσδιορίστε την πραγματική πηγή του στρες: Αν βιώνετε στρες μέσα στη σχέση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την προέλευσή του. Αν η πηγή είναι εξωτερική (δηλαδή προέρχεται από ένα εξωτερικό παράγοντα), αποφύγετε να το αντιμετωπίσετε ως πρόβλημα της σχέσης. 
 • Δείξτε στο σύντροφό σας σεβασμό: Αρκετοί άνθρωποι έχουν την τάση να γίνονται λιγότερο υπομονετικοί και ήπιοι στις αντιδράσεις τους, όταν διανύουν μια στρεσογόνο περίοδο στη ζωή τους. Ανεξάρτητα από το είδος της πρόκλησης που καλείστε να αντιμετωπίσετε, είναι σημαντικό να δείχνετε στο σύντροφό σας σεβασμό.  
 • Εκφράστε την ενθάρρυνσή σας: Σκεφτείτε πως νιώθετε όταν ο σύντροφός σας εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς εσάς. Εμψυχώστε το σύντροφό σας και εκφράστε την ενθάρρυνσή σας με κάθε ευκαιρία.  
 • Περιορίστε την τάση για έλεγχο: Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, πολλά ζευγάρια μπαίνουν στη διαδικασία να αλλάξουν ή να ελέγξουν ο ένας τον άλλο. Έχουν την τάση να θέλουν ο σύντροφός τους να συμπεριφέρεται κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο, και όταν αυτό δεν συμβαίνει γίνεται πηγή θυμού, οργής και μνησικακίας. Σεβαστείτε τη διαφορετικότητα του συντρόφου σας και επιλέξτε επιχειρήματα προκειμένου να τον πείσετε για όποια αλλαγή θεωρείτε σημαντική ή αναγκαία να γίνει. 

 Αποτέλεσμα εικόνας για couples paintings  

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας ή ασυμφωνίας απαιτείται επικοινωνία, συνεργασία και όχι ανταγωνισμός.
Όπως επισημαίνει ο Aaron Τ. Beck, πατέρας της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, στο βιβλίο του «Δεν αρκεί μόνο η αγάπη»: 

«Η αγάπη είναι απαραίτητη ώστε οι σύζυγοι να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο, για να κάνουν ο ένας τον άλλο ευτυχισμένο και να δημιουργήσουν μια οικογένεια. Ωστόσο, δεν δημιουργεί το απαραίτητο συστατικό στοιχείο για μια σχέση. Δηλαδή, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που είναι κρίσιμα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη μιας σχέσης. Συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες είναι σημαντικά: δέσμευση, ευαισθησία, γενναιοδωρία, σεβασμός, αφοσίωση, υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Οι σύντροφοι πρέπει να συνεργάζονται, να συμβιβάζονται και να πορεύονται βάσει κοινών αποφάσεων. Πρέπει να είναι διαλλακτικοί, να αποδέχονται και να συγχωρούν ο ένας τον άλλο. Πρέπει μεταξύ τους να δείχνουν επιείκεια για τις αδυναμίες, τα λάθη και τις ιδιαιτερότητές τους. Όσο αυτά τα χαρακτηριστικά καλλιεργούνται και ενδυναμώνονται, τόσο ο γάμος εξελίσσεται και ωριμάζει»   


Φωτεινή Λέκκα,
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου