21/1/16

Προσβασιμότητα στη ζωή


Ως αναπηρία ορίζεται το σωματικό ή το πνευματικό πρόβλημα που δυσκολεύει ένα άτομο να κάνει συγκεκριμένες δραστηριότητες (περιορισμός δραστηριότητας) ή/και να αλληλεπιδρά με τον κόσμο που το περιβάλλει (περιορισμός συμμετοχής).

Από τον ορισμό αυτό και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αναπηρία έχει τρεις διαστάσεις:
  • Βλάβη είτε σε κάποιο μέρος είτε σε κάποια λειτουργία του σώματος, ή στη διανοητική ικανότητα και λειτουργία
  • Περιορισμός της δραστηριότητας (π.χ. δυσκολία στην όραση, τη ακοή, τη βάδιση)
  • Περιορισμός της συμμετοχής σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής 
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και επίσημων φορέων του κράτους. Από αυτούς, κάποιοι γεννήθηκαν με μια αναπηρία. Άλλοι την απέκτησαν ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Σε άλλους εμφανίστηκε κατά τη γήρανση. Έτσι, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι οι αρκετοί από εμάς είναι πιθανό σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής μας να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο σωματικό ή διανοητικό περιορισμό, δηλαδή με την αναπηρία. 

Είναι γεγονός ότι η αναπηρία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να κάνει καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και τις αισθήσεις του. Ωστόσο, αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν,  αν τους δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη και οι κατάλληλες συνθήκες, να εργάζονται, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν. 

Κοινωνική ενσωμάτωση λέγεται η διαδικασία με την οποία τα άτομα με κάποια αναπηρία ενθαρρύνονται να αναλάβουν τους ίδιους ρόλους που έχουν τα άτομα χωρίς αναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνική ενσωμάτωση ισοδυναμεί με την ανάληψη ρόλων και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως ακριβώς αναμένεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου χωρίς αναπηρία. Στους ρόλους αυτούς συμπεριλαμβάνονται αυτοί του: μαθητή, φοιτητή, εργαζόμενου, συζύγου  γονέα κ.λπ. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των υπηρεσιών υγείας, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμπόδια στην κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία είναι
  • Περιβάλλοντα με μικρή ή καθόλου προσβασιμότητα
  • Έλλειψη τεχνολογίας που υποβοηθά στην αντιστάθμιση ελλειμμάτων που προκαλούνται λόγω της αναπηρίας
  • Έλλειψη πολιτικής, υπηρεσιών και συστηματικών παρεμβάσεων
  • Αρνητικές στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία οι οποίες δημιουργούνται λόγω α) στερεοτύπων και β) κοινωνικών διακρίσεων και προκαταλήψεων 
Πιστεύουμε ότι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό οι αρνητικές στάσεις και αντιλήψεις επηρεάζουν και συμβάλλουν στη δημιουργία και των υπόλοιπων εμποδίων στην κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία. Αυτές οι αρνητικές στάσεις και αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν όσο περισσότερο γνωρίζουμε και κατανοούμε τι ακριβώς σημαίνει η αναπηρία. Για το σκοπό αυτό, ενδιαφέρουσες είναι οι παρακάτω δράσεις και προγράμματα. 

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109) πραγματοποιούνται δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία

To_allo_spiti_2Παράσταση με τίτλο: Το "'άλλο" σπίτι από την ομάδα «Εν δυνάμει» με σύνθημα: Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη μοιραζόμαστε όλοι μαζί δημιουργικά. Διαβάστε περισσότερα για την ομάδα «Εν δυνάμει» εδώ (οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 24 Ιανουαρίου 2016)
Το δωμάτιό μου είμαι εγώ!Εικαστικό βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με και χωρίς αναπηρία ηλικίας από 8-12 ετών. Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά μέσα από τη συνεργασία το δωμάτιο των ονείρων τους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 
Χορός χωρίς διακρίσεις

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό: Τρία εργαστήρια για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία


  • Εργαστήριο κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες
  • Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία
  • Εργαστήριο κίνησης για άτομα με και χωρίς νοητική υστέρηση & με και χωρίς κινητικές αναπηρίες
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ


35 χρόνια ecomobility
Μαθητές από την Γ΄ τάξη των Γυμνασίων σε 35 πόλεις της Ελλάδας συμμετέχουν στην εκστρατεία ECOMOBILITY 2015-16 (Εκστρατεία βιώσιμης κινητικότητας). Οι μαθητές κινητοποιήθηκαν για: να εξετάσουν τα προβλήματα που δημιουργούν δυσκολίες προσβασιμότητας και ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη τους, να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τις θέσεις εκπροσώπων τοπικών αρχών και τις απόψεις φορέων, να συγκεντρώσουν στοιχεία από τους πολίτες και να εξετάσουν τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση του αέρα των πόλεων, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη σεβασμού στους κανονισμούς.Ειδική έμφαση δόθηκε στα προβλήματα μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία.


Φωτεινή Λέκκα,
Ψυχολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου