8/6/16

Η επαφή με τη φύση «κάνει καλό»


Αποτέλεσμα εικόνας για trees
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται παγκοσμίως ως ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον. Στόχος του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος είναι η καλλιέργεια του σεβασμού για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, η ευαισθητοποίηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και η συνειδητοποίηση των κινδύνων για τη γη  από εντατικές και αλόγιστες ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή μας και θα εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζωή των μελλοντικών γενιών. 

Ο δυτικός τρόπος ζωής έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να περνούν  μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους μέσα σε κτίρια και σε κλειστούς χώρους, ενώ είναι εξαιρετικά μειωμένη η επαφή τους με τη φύση. Το γεγονός αυτό συνδέεται με αρνητικές συνέπειες για την ψυχική και τη σωματική υγεία. Σύμφωνα με τον Joseph Juhasz (πρόεδρο του Τομέα για τον Πληθυσμό και το Περιβάλλον της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας) μία από τις πιθανότερες εξηγήσεις για την επιδημία της κατάθλιψης είναι η  αποξένωση και το χάσιμο της επαφής με τις ρίζες μας που επιβάλλεται στα περιβάλλοντα που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας. 

Πολλές ψυχολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση μας κάνει καλό. Όπως: 
  • μειώνει τις αρνητικές συνέπειες του στρες, 
  • έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και 
  • βελτιώνει την πνευματική απόδοση.

Αποτέλεσμα εικόνας για trees
Ειδικότερα, η επαφή με το πράσινο και τη φύση κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν «ζωντανοί» (σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Environmental Psychology). Ο Richard Ryan, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του  Rochester,υποστηρίζει ότι: «Η φύση είναι το καύσιμο της ψυχής… Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσουμε την ενεργητικότητά μας είναι να επανασυνδεθούμε και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτέλεσμα αυτών των ερευνών είναι σημαντικά τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία, αν λάβουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι που νιώθουν αυξημένη ζωτικότητα όχι μόνο έχουν περισσότερη ενέργεια για να κάνουν πράγματα, αλλά επίσης είναι πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες. Φαίνεται ότι, αν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε επαφή με τη φύση και το πράσινο για περίπου 20 λεπτά την ημέρα, αυτό είναι αρκετό για να αυξήσει το επίπεδο ζωτικότητας και ενέργειας που νιώθει.  Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, ειδικά για όσους περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους σε κλειστούς χώρους. 

Αποτέλεσμα εικόνας για trees
Η άποψη του Ryan ενισχύεται από αποτελέσματα άλλων ερευνών που υποστηρίζουν ότι, μετά από εκδρομές στη φύση, οι άνθρωποι  αναφέρουν πως νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία και ζωτικότητα. Το αποτέλεσμα αυτό διατηρείται καθώς φαίνεται ότι και η ανάμνηση από μια τέτοια εκδρομή προκαλεί συναισθήματα χαράς. 


Πλήθος άλλων σημαντικών ερευνών δείχνουν ότι ακόμα και η θέα στο πράσινο από το παράθυρό μας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της καθηγήτριας ψυχολογίας Rachel Kaplan, οι εργαζόμενοι που από τα γραφεία τους έχουν θέα στο πράσινο ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή τους γενικότερα.

Ο Roger Ulrich, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas επιβεβαίωσε τη θετική επίδραση της επαφής με το πράσινο και τη φύση, ερευνώντας το χρόνο ανάρρωσης ασθενών μετά από νοσηλεία

Αποτέλεσμα εικόνας για trees
Συγκεκριμένα, σε μια από τις γνωστότερες έρευνες στον τομέα αυτό, μελέτησε την επίδραση που είχε η θέα από το παράθυρο στην ανάρρωση ασθενών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο. Στην έρευνα του βρήκε ότι όσοι ασθενείς έβλεπαν από το παράθυρο του δωματίου τους δέντρα είχαν σημαντικά συντομότερο χρόνο ανάρρωσης από όσους είχαν θέα σε άλλα κτίρια. Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν θέα στο πράσινο πήραν εξιτήριο σε συντομότερο χρονικό διάστημα, παρουσίασαν λιγότερες επιπλοκές από το χειρουργείο και χρειάστηκαν λιγότερα παυσίπονα από όσους είχαν θέα σε τοίχους ή σε άλλα κτίρια. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες. Μάλιστα, φαίνεται ότι το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, στις οποίες οι ασθενείς μπορούν να δουν πράσινο και τοπία από τη φύση.

Επομένως, φαίνεται να είναι σημαντική για την ψυχική υγεία και την ευεξία η επαφή με το πράσινο και τη φύση. Αυτή την επαφή πρέπει να επιδιώκουμε να την έχουμε σε σταθερή βάση στην καθημερινή ζωή μας, ώστε να ωφελούμαστε από τη θετική επίδρασή της. Μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να βρισκόμαστε πιο συχνά σε πάρκα και σε φυσικά περιβάλλοντα και να προσθέσουμε στους χώρους που ζούμε περισσότερο πράσινο. 
piknik

Την Κυριακή 12 Ιουνίου ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει το 2ο Αστικό ΠικΝικ στο Πεδίον του Άρεως με στόχο την καλλιέργεια μιας πιο στενής σχέσης μεταξύ των πολιτών και του αστικού πρασίνου. Ειδικά για τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν πολλές δραστηριότητες και εργαστήρι με αντικείμενο την κομποστοποίηση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια φυσικής κίνησης και αναπνοής (γιόγκα). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης εδώ

Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα εδώ 


Φωτεινή Λέκκα,
Ψυχολόγος Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου