10/10/16

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με πρωτοβουλία που πήραν από κοινού το 1994, καθόρισαν την 10η Οκτωβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για θέματα ψυχικής υγείας και ψυχικών νοσημάτων, τα οποία με την πάροδο των χρόνων αυξάνονται. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια ενώ αν δε δράσουμε συλλογικά και σύντομα, έως το 2030 η κατάθλιψη θα αποτελέσει την κυρίαρχη ασθένεια παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια ενώ 10 – 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια.Η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή για όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας να μιλήσουν για το έργο τους και τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να ενισχυθεί η παρεχόμενη φροντίδα στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Για το 2016, το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες», εννοώντας την υποστήριξη που μπορούμε όλοι μας, ειδικοί και μη, να παρέχουμε σε όσους δυσφορούν ψυχικά εξαιτίας μίας δύσκολης κατάστασης που βιώνουν.


Στα πλαίσια εορτασμού και ευαισθητοποίησης αυτής της ημέρας, το επιστημονικό site ψυχολογίας psychologynow.gr και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Η Γέφυρα» διοργανώνουν, για 3η συνεχόμενη χρονιά,  επιστημονική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Όλους».

Οι ομιλητές μέσα από τις τοποθετήσεις τους θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα ως προς την ύπαρξη αλλά και την ανάπτυξη πρακτικών υποστήριξης πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας των ψυχικά νοσούντων αλλά και του γενικότερου πληθυσμού. Στόχος όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας να αγγίξει όλο και περισσότερους ανθρώπους και να τους κάνει συμμάχους της στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 10 Οκτωβρίου 2016
Ώρες: 17.00 - 21.00
Τόπος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

Στο τέλος της επιστημονικής εκδήλωσης θα ακολουθήσει δωρεάν μουσική παράσταση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. 

 Η συντακτική ομάδα του Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου