1/12/16

Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS

 «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις,
μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS,
μηδενίζουμε τις διακρίσεις»


Getting to Zero είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, το οποίο αντανακλά τους στόχους στρατηγικού σχεδιασμού του UNAIDS. Το μήνυμα αυτό εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη των νοσημάτων, τη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού και την υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών.

Mέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 453 HIV λοιμώξεις (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 86 (19%) σε γυναίκες. Ο αριθμός των περιστατικών του 2016 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010. Ωστόσο την τελευταία πενταετία ο αριθμός των οροθετικών ατόμων στη χώρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%. 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Η Βουλή των Ελλήνων, Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, στις 17.30 το απόγευμα, ο παλμός της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS στην Ελλάδα χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας. Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η ομάδα κρουστών «Quilombo» και τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος υποδέχονται το κοινό στην Πλατεία Συντάγματος για να παρακολουθήσουν από κοντά τη φωταγώγηση με ειδικούς προβολείς του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων με το «red ribbon». Θα ακολουθήσει ο σχηματισμός της κόκκινης κορδέλας με κεριά, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του AIDS. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επίσης, θα φωταγωγηθούν με την κόκκινη κορδέλα που συμβολίζει τον αγώνα κατά του AIDS, σε μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον HIV/ AIDS. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλες οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών, καθώς και σε 20 πόλεις της περιφέρειας, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το HIV/AIDS, τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων, την πρόληψη, την τακτική εξέταση και τη σεξουαλική αγωγή εν γένει. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο πλαίσιο της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS,  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και δήμους. Επίσης, πρόγραμμα δρόμου με δρώμενα μέσα στην πόλη με ομάδα-στόχο τους νέους, ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 11 Δεκεμβρίου. 
Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι «εξετάσου για τον ιό HIV».


Ειδικότερα θα γίνουν τα εξής:

  • Υλοποίηση δράσεων στα προπύλαια του Πανεπιστημίου με κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για εξέταση με rapid test και παράλληλη συμβουλευτική καθώς τη διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών. Η κινητή μονάδα θα επισκεφθεί επίσης την Πλατεία Ομονοίας, το Πεδίον του Άρεως, το Μοναστηράκι, την Πλατεία Αγ. Ειρήνης, τον Κεραμεικό και το Γκάζι.
  • Υλοποίηση δράσης σε γενικό πληθυσμό, θα λάβει χώρα σε Γκάζι, Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Πανόρμου, Γλυφάδα, Κορυδαλλό, Μπουρνάζι, Ν. Ερυθραία, Πλ. Καρύτση, Αγ. Ειρήνη.
  • Υλοποίηση δράσης σε άνδρες που κάνουν σέξ με άνδρες, σε Γκάζι, Θησείο, Μοναστηράκι, Πλ. Καρύτση, Αγ. Ειρήνη.
  • Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλες οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών, καθώς και σε 20 πόλεις της περιφέρειας, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το HIV/AIDS, τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων, την πρόληψη, την τακτική εξέταση και τη σεξουαλική αγωγή εν γένει.Η συντακτική ομάδα του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου