19/1/17

Καλή χρονιά με νέους στόχους


Image result for flowers
Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουμε στόχους για διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, διαπιστώνουμε ότι ατονεί η συνέπειά μας σε όσα δεσμευτήκαμε. 

Αν στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς θέσατε πολλούς και σημαντικούς στόχους και σήμερα διαπιστώνετε ότι έχετε αρχίσει να παρεκκλίνετε λίγο ή πολύ από αυτούς, θα σας φανεί χρήσιμη η λογική των ημερήσιων στόχων.

Σε πολλές περιπτώσεις  η εκπλήρωση μεγάλων και μακροπρόθεσμων στόχων δεν ολοκληρώνεται για δύο λόγους:

 • Με την πάροδο του χρόνου χάνεται το κίνητρο, καθώς το τελικό αποτέλεσμα φαντάζει πολύ μακρινό 
 • Ο στόχος καταλήγει να γίνεται παράγοντας πίεσης καθώς είναι μη ρεαλιστικός 

Image result for flowers
Αυτή τη χρονιά, αντί να θέσετε μακροπρόθεσμους στόχους, καθορίστε στόχους σε ημερήσια βάση. Καταστρώστε ένα πλάνο στο οποίο θα προγραμματίζετε την κάθε μέρα σας από την προηγούμενη, έτσι ώστε να συμπεριλάβετε και στόχους που θέλετε  να εκπληρώσετε, οι οποίοι συνδέονται με μεγαλύτερα πράγματα που θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας. Για παράδειγμα: 


 • Να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο, προκειμένου να πετύχετε σταδιακά να έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου και να κάνετε ευχάριστα πράγματα. 
 • Να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο που έχετε να δείτε πολύ καιρό, προκειμένου να πετύχετε σταδιακά να διευρύνετε τον κοινωνικό κύκλο σας 
 • Να περπατήσετε 30 λεπτά, προκειμένου να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. 

Δίνοντας έμφαση στην κάθε μέρα:

Image result for flowers
 • Θα περάσετε πιο εύκολα και ομαλά από τη σκέψη στην πράξη: Ένας ημερήσιος στόχος θα σας βάλει στη λογική να αναλάβετε άμεσα δράση (π.χ. να κάνω μια άσκηση στη χαλάρωση), από το να χάνεστε σε πιο γενικές και αόριστες διατυπώσεις (π.χ. να έχω λιγότερο άγχος). Έτσι, καθημερινά θα κινήστε ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση ενός μεγαλύτερου στόχου. 
 • Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε το αίσθημα της ικανοποίησης από αυτά που κάνετε καθημερινά και θα εκτιμάτε περισσότερο τις μικρές, αλλά σημαντικές απολαύσεις που μπορεί να σας προσφέρει η καθημερινότητά σας. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να βιώσετε μεγαλύτερη ικανοποίηση, καταπολεμώντας την κακή διάθεση και το αίσθημα του ανικανοποίητου που πολλές φορές προκύπτουν από μια καθημερινότητα στην οποία κυριαρχούν πολλά «πρέπει» και υποχρεώσεις και λίγες χαρές. 
 • Θα βοηθηθείτε να βάλετε σε προτεραιότητα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς. Εν αντιθέσει με τους στόχους που τίθενται σε μακροπρόθεσμη βάση, οι ημερήσιοι στόχοι είναι αναγκαστικά λίγοι και πολύ συγκεκριμένοι. Δεδομένου ότι στη διάρκεια μιας μέρας προλαβαίνετε να κάνετε ένα ορισμένο αριθμό πραγμάτων, οι ημερήσιοι στόχοι θα σας καθοδηγήσουν στο να επιλέξετε τα πιο σημαντικά.  
 • Εκπληρώνοντας καθημερινά στόχους που επιθυμείτε να πετύχετε, εδραιώνετε νέες συνήθειες και συμπεριφορές, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο. 

«Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. 
Έτσι, η τελειότητα, δεν είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια» 
(Αριστοτέλης)

Image result for flowers
Σας ευχόμαστε για την καινούργια χρονιά να θέσετε στόχους που καθημερινά θα σας προτρέπουν να: 
 • Φροντίζετε τον εαυτό σας
 • Μαθαίνετε καινούργια πράγματα 
 • Επικοινωνείτε ουσιαστικά με άλλους ανθρώπους
 • Χαίρεστε και απολαμβάνετε όσα έχετε και όσα πετυχαίνετε. Φωτεινή Λέκκα,
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου