3/4/17

Όταν ένας δικός μας άνθρωπος πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια…

Όλοι μας στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους, από το οικογενειακό, εργασιακό ή ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον, που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια. Πολλές φορές προσπαθούμε να εκφράσουμε με λόγια τη συμπαράστασή μας και την υποστήριξή μας στον άνθρωπο που νοσεί αλλά άθελά μας μπορεί να το κάνουμε με λάθος τρόπο που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.


  • Τι λέμε συνήθως: «Απλά προσπάθησε να είσαι θετικός»

Όλοι οι πάσχοντες από κάποια ψυχική ασθένεια, είτε πρόκειται για κάποια αγχώδη διαταραχή, για κατάθλιψη ή γενικά διαταραχή της διάθεσης, έχουν προσπαθήσει να εστιάσουν στη θετική πλευρά της ζωής, να είναι θετικοί και να κάνουν χαρούμενες σκέψεις. Δυστυχώς όμως η ψυχική ασθένεια δεν θεραπεύεται ακριβώς έτσι. Είναι μία ασθένεια και η θετική σκέψη δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Συνεπώς, δεν ευθύνεται ο ίδιος ο ασθενής που αισθάνεται έτσι. Αντίθετα στην πραγματικότητα κάνει το καλύτερο που μπορεί. 

Τι θα ήταν πιο βοηθητικό να πούμε: «Είμαι εδώ για σένα»
Δείξτε τους ότι νοιάζεστε και ότι δεν είναι μόνοι.
  • Τι λέμε συνήθως: «Απλά κόψε όλα τα φάρμακα και θα αισθανθείς πολύ καλύτερα»

Τα φάρμακα δε λειτουργούν σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι χρειάζονται τη φαρμακευτική αγωγή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ώστε να παραμείνουν λειτουργικοί. Οι ψυχικά νοσούντες χρειάζεται να νιώσουν ότι έχουν δικαίωμα να δοκιμάσουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους για να «πολεμήσουν» αυτό που τους συμβαίνει και αυτό δε τους καθιστά καθόλου «αδύναμους».

Τι θα ήταν πιο βοηθητικό να πούμε: «Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω;»
Μπορεί να χρειάζονται παρέα ή βοήθεια σε κάτι πρακτικό αλλά και μόνο που θα γνωρίζουν ότι προσφέρεστε να βοηθήσετε, αυτό από μόνο του είναι πολύ βοηθητικό.
  • Τι λέμε συνήθως: «Έχω κι εγώ παρόμοια προβλήματα απλά δεν τα αφήνω να με ελέγχουν»

Αν έχουμε παρόμοια προβλήματα με εκείνον και ήμασταν σε θέση να τα θέσουμε υπό έλεγχο, τότε μάλλον τα προβλήματά μας δεν είναι παρόμοια. Το να ανακάμψει κανείς από μία ψυχική ασθένεια, που επηρεάζει όλη του την καθημερινότητα, δεν είναι τόσο απλό όσο το να μην αφήσουμε απλά τα προβλήματα να μας καταβάλλουν. Έχουν την επιλογή και το δικαίωμα να ζητήσουν βοήθεια και κατάλληλη γι’ αυτούς θεραπεία.

Τι θα ήταν πιο βοηθητικό να πούμε: «Είσαι σημαντικός/ ή για μένα»
Πολλές φορές όταν κάποιος παλεύει με μία ψυχική ασθένεια μπορεί να νιώσει ανάξιος και μόνος. Όταν του θυμίσετε πόσο σημαντικός είναι για εσάς θα τον κάνετε να αισθανθεί όμορφα και να χαμογελάσει.
  • Τι λέμε συνήθως: «Υπάρχουν και χειρότερα, σκέψου πόσα καλά έχεις»

Όλοι γνωρίζουν ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα και νιώθουν αντίστοιχα ευγνώμονες για όσα έχουν αλλά αυτό δεν διώχνει με έναν μαγικό τρόπο μία εξουθενωτική ψυχική ασθένεια. Δεν πρέπει να νιώσουν ότι ο πόνος που αισθάνονται είναι άκυρος και ότι δεν έχουν το δικαίωμα να υποφέρουν και να αγωνίζονται για αυτό που τους συμβαίνει.

Τι θα ήταν πιο βοηθητικό να πούμε: «Δεν είναι δικό σου το φταίξιμο»
Υπενθυμίστε του ότι δεν επέλεξε ο ίδιος να αισθάνεται έτσι. Δεν ευθύνεται για το πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. Βοηθήστε τον να αναζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται.
  • Τι λέμε συνήθως:«Έχεις δοκιμάσει τη γυμναστική ή την υγιεινή διατροφή;»

Φυσικά, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι κάτι βοηθητικό για όλους. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε να ακούσει κάποιος ψυχικά ασθενής από έναν υποστηρικτικό φίλο/ συγγενή/ συνάδελφο. Μπορεί αυτή η συμβουλή να δίνεται με καλή πρόθεση αλλά όταν κάποιος υποφέρει από μία ψυχική πάθηση, η άσκηση ή η διατροφή δε θα λύσει το πρόβλημα και το να ακούσει κάτι τέτοιο θα τον κάνει να αισθανθεί ότι θεωρούμε το πρόβλημά του ασήμαντο.

Τι θα ήταν πιο βοηθητικό να πούμε: «Αυτό που περνάς είναι δύσκολο»
Είναι σημαντικό να τον συναισθανθείτε και να επικυρώσετε αυτό που αισθάνεται.
  • Τι λέμε συνήθως: «Φαίνεσαι πολύ καλά, θεραπεύτηκες;»

Μπορεί κάποιος ψυχικά πάσχων να τα πηγαίνει καλά στην καθημερινότητά του αλλά κάποιες συγκεκριμένες ψυχικές παθήσεις δε θεραπεύονται ολοκληρωτικά. Με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση όμως, το πάσχων άτομο μπορεί να έχει μία φυσιολογική ζωή. 

Τι θα ήταν πιο βοηθητικό να πούμε: «Είσαι πολύ γενναίος»
Υπενθυμίστε του πόσο δυνατός είναι που παλεύει με κάτι τόσο δύσκολο. Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου