21/4/17

Πώς να σκεφτόμαστε χωρίς στερεότυπα...Στερεότυπα είναι η υπεραπλουστευμένη ή τυποποιημένη πεποίθηση που συχνά κατέχουν οι άνθρωποι απέναντι στους άλλους. Μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, αν και συνήθως έχουν υποτιμητικό χαρακτήρα. Είναι το αποτέλεσμα μιας ημιτελούς πληροφορίας, που υιοθετήθηκε χωρίς επαλήθευση και η οποία γενικεύεται και χαρακτηρίζει μια κατηγορία ανθρώπων. Φύλο, φυλή, ηλικία, σεξουαλικός προσανατολισμός, θρησκεία, φυσική ικανότητα είναι μερικές κατηγορίες στερεότυπων. 

Οι λανθασμένες αντιλήψεις είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, μας ενσωματώνουν με το σύνολο και μας δυναμώνουν.  Επιπλέον καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με τόσες πληροφορίες που δεν μπορούσε να τις διαχειριστούμε. Η τάση είναι η υπεραπλούστευση της πολυπλοκότητας, το οποίο συχνά οδηγεί σε ανακρίβειες. 

Τα στερεότυπα είναι στενά συνδεδεμένα με την προκατάληψη. Οδηγούν σε διάκριση και αποτελούν ένα σύνολο δομών από πεποιθήσεις για τα χαρακτηριστικά μελών που ανήκουν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και που επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι προσέχουν, κατηγοριοποιούν, κωδικοποιούν, παρουσιάζουν και  επανακτούν πληροφορίες για άλλους και το πώς αυτοί κρίνουν και απαντούν σε αυτές τις πληροφορίες. 

Για να αποφύγουμε να λειτουργούμε και να σκεφτόμαστε με στερεότυπα θα πρέπει:
  • Να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με κατανόηση και ενσυναίσθηση 
  • Να δουλέψουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες μας
  • Να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους και ομάδες 
  • Να είμαστε δεκτικοί στη διαφορετικότητα
  • Να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις
  • Να μην έχουμε επικριτική διάθεση
  • Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι προκαταλήψεις μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς. 
Είναι απίστευτο τι μπορεί να συμβεί όταν αποφασίζουμε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μας και να κοιτάξουμε την ουσία. 

Παρακολουθήστε ένα σχετικό δανέζικο πείραμα που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:  
Σοφία Αρκουλή
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου