7/4/17

Η σημασία της συγχώρεσης...


«Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό»
Alexander Pope, Βρετανός ποιητής 
Συγχώρεση: λέξη σύνθετη (συν + χωρώ). Δίνω χώρο στη σκέψη μου για να κατανοήσω σκέψεις και συμπεριφορές των ανθρώπων που με περιβάλλουν. H σύνθετη αυτή λέξη αφορά τον εαυτό μας και τα συναισθήματα που φωλιάζουν μέσα μας, όπως είναι ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η εκδικητικότητα και η ματαίωση, τα οποία καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας.

Η διαδικασία της συγχώρεσης συμβαίνει όταν έχουμε αναγνωρίσει και αποδεχτεί τις δικές μας ατέλειες και έχουμε συγχωρέσει τον εαυτό μας γι αυτές. Είναι μία διεργασία προσωπική που απαιτεί χρόνο. Μία διαδικασία δύσκολη διότι καλούμαστε να διαχειριστούμε έντονα και αρνητικά συναισθήματα τα οποία έχουν προκληθεί από ένα γεγονός. Τα συναισθήματα συνδέονται με πρόσωπα και καθορίζουν την εικόνα μας και τη στάση μας απέναντι σε αυτά. 

Η συγχώρεση είναι το αποτέλεσμα μίας διεργασίας νοητικής και συναισθηματικής. Έχουμε το τραυματικό γεγονός και τις αντιδράσεις μας που προκλήθηκαν από αυτό. Καλούμαστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την ανάγκη μας να απαλλαγούμε από αρνητικά συναισθήματα ώστε να κερδίσουμε την εσωτερική μας γαλήνη. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί σταδιακά στην αποστασιοποίηση από το πρόσωπο ή το γεγονός που προκάλεσε τον πόνο και τη θλίψη. Διότι η διαρκής ενασχόληση με αρνητικά γεγονότα και η θυματοποίηση του εαυτού μας, διαταράσσουν σύμφωνα με έρευνες την ψυχική και σωματική μας υγεία, αλλοιώνουν την εικόνα μας και μειώνουν την αυτοεκτίμησή μας.

Η συγχώρεση είναι μία στάση ζωής προς τον εαυτό μας και προς τη ζωήΠώς μπορούμε να φτάσουμε στη συγχώρεση!!!

1. Με την αναγνώριση και την κατανόηση των δικών μας αδυναμιών που οδηγούν στην κατανόηση των αδυναμιών των άλλων ανθρώπων.
2. Με την οριοθέτηση των αναγκών και επιθυμιών μας απέναντι στους άλλους.
3. Με την αποδοχή ότι δε μπορούμε πάντα να αλλάξουμε την πραγματικότητα.
4. Με την αναγνώριση ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη.
5. Με τη γνώση του «τι είναι αυτό που μας πληγώνει;», «τι θα με έκανε να πονάω λιγότερο;», «τι χρειάζομαι;».
6. Με την επιθυμία και την ανάγκη να μας συγχωρήσουν.

Η συγχώρεση δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια, με τη δύναμη και με το θάρρος αλλά με την ενδυνάμωση του εαυτού μας που τον βοηθά να απελευθερωθεί από την παγίδα της εκδικητικότητας

Η συγχώρεση μας επιτρέπει:

  • να προχωρήσουμε μπροστά!
  • να ξεπεράσουμε το θυμό μας!
  • να γνωρίσουμε τον εαυτό μας!
  • να απελευθερώσουμε την ψυχή μας από την αίσθηση αδικίας!
  • να οδηγηθούμε στη γαλήνη και τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας!Καλή Ανάσταση!
Με αγάπη, γαλήνη και ελπίδα στις καρδιές μας!

Διονυσία Μακρυνόρη
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου