1/12/17

Η άγνοια είναι μεταδοτική


Μειωμένες εμφανίζονται συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, στη χώρα μας, οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχειά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2017 (έως την 31η Οκτωβρίου), δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού από έγκυο μητέρα στο παιδί. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μία ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρόλο που δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα οροθετικά άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους κι αυτό γιατί οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας.Στην Ευρώπη, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του το 2016 από τότε που άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, χρονιά όπου 160.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί AIDS στις 53 χώρες που περιλαμβάνονται στον τομέα Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην ανατολική Ευρώπη. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε τον στόχο να σταματήσουμε την επιδημία του HIV ως το 2030», εκτίμησε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ.

Σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Οι περισσότερες μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε πιο φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική--όπου η πρόσβαση σε τεστ, την πρόληψη και τη θεραπεία είναι περιορισμένες--, όμως η επιδημία εμφανίζεται σταθερά και σε πιο πλούσιες περιοχές, όπως η Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 900 εκατομμύρια. 

Παρά το γεγονός πως επιστήμη και ενημέρωση έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να εκλείψει πια μια για πάντα η προκατάληψη γύρω από την ασθένεια, που πλέον δε θεωρείται θανατηφόρος, αλλά χρόνια.


1η Δεκεμβρίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα του AIDS

Με κεντρικό μήνυμα «SΙΜΙΟ Plus – Εδώ είναι το σημείο σου», το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποστηρίζει στη φετινή εκστρατεία του,  τη στρατηγική για την πρόληψη των νοσημάτων, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός». Στόχος παραμένει η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον πληθυσμό, η εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών. Με την ευκαιρία αυτής της δράσης θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. 

1. Η κεντρική εκδήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα πραγματοποιηθεί στο Μοναστηράκι την 1η Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 18:00, και θα περιλαμβάνει:
  • Συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Kosmos fm».
  • Μουσική συναυλία από τα «Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ».
  • Παρουσία διεπιστημονικής ομάδας ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, με διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.
2. Η δεύτερη δράση είναι ο φωτισμός της Πολυκλινικής Αθηνών, την ίδια ημέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει στο κτίριο διεπιστημονική ομάδα ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ με ειδικά διαμορφωμένο promo stand για τη λειτουργία του κέντρου δωρεάν και ανωνύμου έλεγχου για HIV, SIMIO Plus, μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού.

3. Η τρίτη δράση αφορά πρόγραμμα με ομάδα δρόμου που θα ενημερώσει τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και θα πραγματοποιηθεί σε χώρους μέσα στην πόλη από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου, από τις 20:00 έως 3:00.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σπουδαστήρια.


Η λοίμωξη HIV μας αφορά όλους ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας, χρώματος κλπ  και σε όλη την διάρκεια της ενεργά σεξουαλικής μας ζωήςΗ συντακτική ομάδα του blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου