16/3/18

Ημέρα Φροντιστή 2018

Η Ημέρα Φροντιστή είναι o θεσμός που έχει καθιερώσει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια η  Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν οι φροντιστές των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.  Στο καθένα από αυτά αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι – συνεπώς 400.000 - που φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη την αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του. Είναι συνήθως μέλη της οικογένειας και στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες, εντελώς απροετοίμαστες για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Οι αυξημένες απαιτήσεις της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση των φροντιστών των ατόμων με άνοια και η αναγνώριση και η ανακούφιση του φορτίου τους αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στο Αegean College, Πανεπιστημίου 17, στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. 
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο  9011 40 41 51Η συναισθηματική επιβάρυνση είναι πολύ σημαντική καθώς οι φροντιστές εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων και επισκέπτονται συχνότερα τους γιατρούς. Ταυτόχρονα, οι φροντιστές παρουσιάζουν συχνά και έντονα σωματικά συμπτώματα, δεν κοιμούνται καλά και νιώθουν εξαντλημένοι. Το διαρκές άγχος για τον πάσχοντα, για την ασφάλειά του και για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες. 

Μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν κατ’ αρχήν τους ίδιους τους φροντιστές είναι οι εξής: 
  • Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια. Είναι σημαντικό να δέχεται ο φροντιστής βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας, όταν αυτή είναι διαθέσιμη, και να μην σηκώνει μόνος όλο το βάρος της φροντίδας του ασθενούς. Σε περίπτωση που το οικογενειακό περιβάλλον δεν κατανοεί τα προβλήματα και τις ανάγκες τότε καλό είναι να συζητήσετε μαζί τους τι ακριβώς χρειάζεστε και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν.
  • Μοιραστείτε τα προβλήματά σας. Επιβάλλεται να μοιράζεστε με άλλους τους προβληματισμούς σας, τόσο σχετικά με τη φροντίδα του ασθενούς όσο και γενικότερα. Το να αναγνωρίσει κανείς ότι αυτά που νιώθει είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην κατάσταση που βιώνει, κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μια ακόμη πηγή βοήθειας για τους φροντιστές είναι οι ομάδες υποστήριξης, αφού τους παρέχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με άλλους φροντιστές, να μοιραστούν κοινούς προβληματισμούς και να δώσουν υποστήριξη ο ένας στον άλλον. Προσπαθήστε να δεχτείτε την υποστήριξη που σας προσφέρουν οι άλλοι, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι τους επιβαρύνετε. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να τονιστεί η σημασία του θεράποντος ιατρού ή άλλων ειδικών οι οποίοι θα γνωρίζουν το ιστορικό του πάσχοντος και στους οποίους θα μπορείτε να απευθυνθείτε για να ζητήσετε συμβουλές ή βοήθεια. Όσο περισσότερο  ενημερωμένοι είστε τόσο θα μπορείτε να προλαμβάνετε πιθανά προβλήματα και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του ανθρώπου σας. 
  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει τελικά να φροντίσετε αποτελεσματικότερα και τον ασθενή. Αναζητήστε ασχολίες που σας ξεκουράζουν, διατηρήστε κοινωνικές επαφές και συναναστροφές, φροντίστε την υγεία σας. Για να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο για σας, προσπαθήστε να βρείτε κάποιον να αναλάβει τη φροντίδα του ασθενούς τις συγκεκριμένες ώρες. 
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ή τον ασθενή για τα προβλήματα που προκύπτουν, αντιθέτως, χρειάζεται να θυμάστε ότι  η νόσος είναι αυτή που τα προκαλεί. 
  • Ζητήστε βοήθεια και δεχτείτε συμβουλές. Θα σας βοηθήσει να ζητήσετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη νόσο του προσώπου που φροντίζετε. Η τακτική ενημέρωση επιτρέπει το ξεκαθάρισμα παρανοήσεων, την πρόληψη προβλημάτων και την αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων διαγράφονται ιατρικά ή σε επίπεδο πρόνοιας. 
  • Θυμηθείτε ότι είστε σημαντικός/ή. Είστε σημαντικός/ή για τον εαυτό σας. Επίσης είστε σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του ασθενούς και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να φροντίζετε τον εαυτό σας. 

Ανθούλα Σωμαρίπα
Κοινωνική Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου