2/3/18

Πώς αντιδρούμε στο κλάμα ενός παιδιού;

Όλοι μας, είτε είμαστε γονείς είτε όχι, έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου ένα μικρό παιδί μπορεί να κλαίει μπροστά μας. Οι αντιδράσεις των ενηλίκων ποικίλουν με συνήθεις απαντήσεις, όπως "Έλα μην κάνεις έτσι, θα περάσει" ή "Οι άντρες δεν κλαίνε/ δεν φοβούνται κλπ.", "Σταμάτα να κλαις" ή "Δεν είναι τίποτα". 

Είναι άραγε αυτές οι αντιδράσεις αποτελεσματικές και τι μήνυμα λαμβάνει από εμάς ένα παιδί όταν απαντούμε με αυτό τον τρόπο; 

Το πιθανότερο είναι να αντιλαμβάνεται ότι είναι "λάθος" η δική του συναισθηματική αντίδραση και ότι θα έπρεπε να αντιδρά κάπως αλλιώς. Ότι είναι αδύναμο και κάτι δεν κάνει σωστά το ίδιο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο στον τρόπο που θα εκδηλώνει ή θα αποφεύγει να εκδηλώνει τα συναισθήματά του ως ενήλικος. Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε μία παρόμοια κατάσταση, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος που το παιδί εκφράζεται με το κλάμα, ας δοκιμάσουμε μία από τις παρακάτω απαντήσεις:

  1. Είναι εντάξει να νιώθεις λυπημένος.
  2. Αυτό είναι πραγματικά πολύ σκληρό/ δύσκολο κλπ.
  3. Είμαι εδώ για σένα.
  4. Μίλησέ μου γι' αυτό.
  5. Σε ακούω.
  6. Αυτό ήταν πραγματικά τρομακτικό/ σκληρό/ άδικο/ δυσάρεστο κλπ.
  7. Θα σε βοηθήσω να το ξεπεράσεις.
  8. Καταλαβαίνω ότι χρειάζεσαι το χώρο και το χρόνο σου. Θέλω να είμαι δίπλα σου. Θα είμαι κοντά σου ώστε να μπορέσεις να με βρεις όταν θα είσαι έτοιμος να μιλήσουμε γι' αυτό.


Όταν το παιδί εκφράζει ένα συναίσθημα, αυτό αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για τον γονέα ή οποιονδήποτε φροντίζει ένα παιδί, προκειμένου να το "εκπαιδεύσει" στην αποτελεσματική συναισθηματική διαχείριση

Τι μπορούμε να κάνουμε;


Βήμα 1ο: Να είμαστε ενεργοποιημένοι και να έχουμε επίγνωση του συναισθήματος του παιδιού.

Βήμα 2ο: Να αναγνωρίζουμε το συναίσθημά του ως μία ευκαιρία για συναισθηματική εκπαίδευση.

Βήμα 3ο: Να βοηθήσουμε το παιδί να ονομάσει αυτό που νιώθει και να το αναγνωρίσει.

Βήμα 4ο: Να επικοινωνήσουμε στο παιδί ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Βήμα 5ο: Να θέσουμε όρια και να προβούμε σε επίλυση προβλήματος, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση.  Δώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου